[O1] Podłączenie wzmacniacza sygnału do radia blaupunkt

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Drzosz
    Drive
    • 2013
    • 67
    • Octavia III (5E3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Wczoraj zrobiłem fotki. Dzisiaj właśnie wysmarowałem poemat, który po południu z dołączonymi fotkami wyślę na podany adres.

Dla ewentualnych zainteresowanych wklejam to co napisałem - i polecam wykorzystanie tego :wink:

Szanowni Państwo!
    Od 04.03.2015 roku jestem posiadaczem fabrycznie nowego samochodu – Skoda Octavia III. Ponieważ jest to moja druga Skoda (po Octavii I) jestem od kilku lat zarejestrowanym i aktywnym użytkownikiem forum internetowego właścicieli Skody Octavii - Octavia Klub Polska (forum.octaviaclub.pl). Jest to internetowe forum, gdzie użytkownicy tego modelu samochodu pomagają sobie w problemach eksploatacyjnych oraz służą poradami dotyczącymi eksploatacji i napraw.

Czekając na odbiór samochodu i przeglądając na opisanym wyżej forum, tematy dotyczące zagadnień i problemów eksploatacyjnych dotyczących Octavii III generacji, natknąłem się na temat, dotyczący problemów z przecierającą się od pasów bezpieczeństwa osłoną plastikową słupka B. Niestety po dosłownie kilku dniach użytkowania samochodu – problem ten wystąpił i u mnie. Wada ta została dokładnie opisana i zilustrowana zdjęciami przez użytkowników forum w temacie, do którego poniżej podaję bezpośredni link:

Wielu użytkowników posiada ten problem – przy wyciąganiu pasa bezpieczeństwa (a jego używanie jak wiadomo jest konieczne i uregulowane przepisami Prawa o ruchu drogowym) przednia część plastikowej i regulowanej na wysokość odsłony słupka B (środkowego słupka pomiędzy drzwiami przednimi i tylnymi), z której wychodzi przedni pas bezpieczeństwa ulega przecięciu przez krawędź pasa. Jak można przeczytać na forum, ASO Skody niezmiennie tłumaczy, że winą za to można obarczyć użytkowników, którzy:
    1) źle wyciągają pas bezpieczeństwa do zapinania
    2) źle ustawiają wysokość pasa na słupku B
    i właśnie to powoduje przecieranie się osłony.

Wg. mnie jest to niezgodne z prawdą i podyktowane wytycznymi importera samochodu (Skoda Auto Polska), w celu uniknięcia przyznania się do błędu konstrukcyjnego lub materiałowego osłony i chęci uniknięcia kosztów przeprowadzenia tzw. akcji naprawczej oraz zaprojektowania innej osłony. Dlaczego tak sądzę? Poniżej przedstawiam swoje stanowisko i doświadczenia jakie zebrałem po miesięcznej eksploatacji swojego fabrycznie nowego samochodu:
    1) odnośnie tłumaczenia mechaników ASO Skody, że użytkownicy źle wyciągają pas bezpieczeństwa uważam, że jest to tłumaczenie wręcz absurdalne. Skoda Octavia III jest (od czerwca 1990 roku) moim 7 samochodem, w tym drugą Octavią po 10 letnim!!! Użytkowaniu Octavii I generacji. W żadnym poprzednim samochodzie (również Octavii I) taki problem nigdy nie wystąpił. Zapinanie pasa nie jest czynnością skomplikowaną – po prostu w każdym z dostępnych źródeł można dowiedzieć się, że wystarczy złapać ręką za klamrę pasa na słupku B i pociągnąć wzdłuż przedniej części ciała, po skosie w dół do zapięcia znajdującego się pomiędzy fotelami. Żadna inna „technologia” wymyślona przez ASO tego nie zmieni. Tak samo zapinałem pasy w swoich 6 poprzednich samochodach i tak samo zapinam w obecnym – w poprzednich nigdy nic takiego nie miało miejsca, w obecnym osłona przeciera się od pierwszych dni użytkowania.
    2) w kwestii zarzutu, że użytkownicy źle ustawiają wysokość mocowania pasa na słupku B również uważam, że jest to próba uniknięcia odpowiedzialności za wadę produktu. Otóa.ż podobnie jak i w kwestii zapinania pasa, tak samo wysokość pasa (czyli jego przebieg przez górną część ciała) również jest szczegółowo określona przez ekspertów od bezpieczeństwa. Pas powinien przechodzić w połowie obojczyka. Nie może przechodzić niżej, gdyż nie zapewnia wtedy pełnej ochrony podczas kolizji, nie może też przechodzić za wysoko, gdyż wtedy podczas kolizji może stanowić zagrożenie w postaci ostrej krawędzi pasa na szyi osoby siedzącej w samochodzie. Wynika z tego, że wysokość mocowania pasa musi być ustawiona tak, aby zapewnić ten warunek.

Co udało mi się zaobserwować podczas miesięcznej eksploatacji samochodu? Ewidentnie winą jest:
    1) zły kształt plastikowej osłony (otworu, z którego wychodzi pas), lub
    2) zastosowanie zbyt miękkiego materiału, z którego wykonania jest osłona.

Dlaczego tak sądzę? Otóż:
    • technika zapinania pasa jest taka jak być powinna (opisana powyżej)
    • po ustawieniu pasa na takiej wysokości, aby jego górna krawędź przechodziła w połowie obojczyka, osłona uległa widocznemu zarysowaniu po pierwszych użyciach pasa
    • po zasugerowanej (zgodnie z opiniami ASO) zmianie wysokości na niższą o jeden stopień regulacji – pas znajduje się w takiej pozycji, że już niżej nie może być ustawiony, bo nie zapewni ochrony, a osłona zaczęła przecierać się w niższym punkcie! - po prostu przetarcie poszerzyło się
    • po zasugerowanej (zgodnie z opiniami ASO) zmianie wysokości na wyższą o jeden stopień – pas nie może być tak przeze mnie użytkowany, gdyż przebiega za wysoko i stanowi zagrożenie przecięcia skóry na szyi.

Jestem przekonany, że problem nie leży (jak twierdzą ASO) w ustawieniu pasa na słupku (jego wysokości). Problem pojawia się podczas ustawieniu odległości fotela w regulacji poziomej (przód – tył). Problemu z przecinaniem osłony raczej nie mają osoby wysokie, które fotel mają odsunięty dalej do tyłu – wtedy pas nie ociera o przednią krawędź osłony (wychodzi z otworu pod innym kątem). Osoby o niskim wzroście (tak jak ja) muszą fotel przesunąć do przodu (oddala się on wtedy do przodu od słupka B) i pas ociera o przednią osłonę słupka B, przecinając ją. Natomiast jak wiadomo regulacja odsunięcia fotela jest konieczna, w celu zachowania odpowiedniego odstępu od pedałów oraz kierownicy i też jest określona przez ekspertów od bezpieczeństwa jazdy. Czyli tak jak już pisałem – wadą jest kształt osłony lub materiał, z którego jest wykonana. Ponadto uważam, że skoro konstrukcja samochodu przewiduje:
    • regulację mocowania pasa na wysokość
    • regulację fotela zarówno na wysokość jak i na możliwość przesuwania przód - tył
    to w całkowitym zakresie opisanych wyżej regulacji użytkownicy mają prawo korzystać z pasów bezpieczeństwa, bez występowania z tego tytułu usterek(w celu bezpiecznego ich ułożenia i zapewnienia bezpieczeństwa podczas jazdy).

Ponadto na żadnej stronie instrukcji obsługi Skody Octavii III nie ma informacji, że któryś z zakresów regulacji jest niedopuszczalny, bądź osoby o pewnym zakresie wzrostu, nie powinny użytkować samochodu. Jest natomiast dokładnie pokazany prawidłowy (opisany przez mnie) przebieg pasa na ciele osoby siedzącej na fotelu.

Szanowni Państwo,
    w załączniku przesyłam zdjęcia z przecierającej się osłony słupka B mojego samochodu (po miesięcznym okresie użytkowania) i zwracam się z prośbą o podjęcie opisanego tematu, ponieważ jak widać w podanym linku na forum Octavii - importer ewidentnie chce kosztami napraw tego elementu obciążyć użytkownika samochodu.

z poważaniem
  • Biały1
    Drive
    • 2012
    • 60
    • Octavia I combi (1U5)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Mam radio blaupunkt Kingston mp47 w octavii I. Gra gdy jest kluczyk w stacyjce. Ze względu na słaby sygnał radiowy zamontowałem wzmacniacz sygnału.
    Od tego momentu radio działa przy kluczyku w stacyjce lecz nie ma głosu w głośnikach. Gdy odepnę masę wzmacniacza głos powraca.
    czy zmieniając podłączenie zasilania do radia pozbędę się problemu z brakiem głosu po włączeniu radia?

Komentarz

• Voit
      Elegance
      • 2010
      • 816

Nie baw się we wzmacniacze sygnału radiowego, tylko wymień instalację antenową.
      Na nowej antenie Twoje radio będzie odbierało lepiej, niż teraz ze wzmacniaczem.

Wzmacniacz asygnału wygląda tak (wiem, wtyki antenowei w instalacji ISO są inne):

Ten czerwony kabel to plus.
      Minus jest z anteny.
      Nie wiem jak to podłaczyłeś, że masz problem z dźwiękiem w głośnikach...

Komentarz

Pracuję...